söndag 26 juli 2009

Barmingel och bolånediskussion

Var på en hotellbar häromdagen och stötte ihop med en bekant som satt tillsammans i ett middagssällskap. Blev inbjuden att slå mig ner och vi hade en trevlig stund. En man i sällskapet var från Tyskland och han jobbade som ekonomisk rådgivare där. Jag ville såklart utbyta en del tankar med honom men besinnade mig för att inte tråka ut sällskapet.

Hursomhelst blev ett av samtalsämnena skillnader mellan Tyskland och Sverige. Huslån kom på tapeten och tysken ville bekräfta ett rykte han hört att vi svenskar kunde ha amorteringsfria huslån? Vi bekräftade mycket riktigt med att det förmodligen handlar om lån utan topplån. Tysken tyckte detta var vansinne. Han berättade att ett vanligt scenario i Tyskland är att man köper ett hus med amorteringsplan på 30 år. Då går man tillväga följande, man räknar ut all ränta och amortering man kommer ha under 30 år summerar detta belopp och delar på antal månader så man får ett fast månadsbelopp under 30 år som man ska betala. Vad jag inte förstod var hur de kom fram till vilken räntesats som skulle användas. Kanske fanns det 30-årsränta?

Det skulle var intressant att få en sån uträkning för sitt eget boende eller kanske man ska sätta sig och döda några timmar med Excel.

1 kommentar:

  1. det vore bra om man kunde ha en 30 Års ränta. Då vet man exakt vad man riskerar i framtiden. Man får säkert bättre koll.

    SvaraRadera