onsdag 11 november 2009

Uttag ur bufferten

Nu kom det...jag hade hoppats på att jag skulle klara mig men idag hände det. Jag nallade på bufferten. Det har varit en del oväntade utgifter. Framför allt har det varit mycket utgifter kopplade till barnen, en del kläder, klubbens träningsoverall med tryck. Idrottsföreningar är så här års duktiga på att ge barnen kalendrar, lotter och nu senast ljus som man ska terrorisera sin omgivning med att sälja. Det brukar sluta i att man köper ungefär hälften själv. Jag hörde av mig till en av klubbarna igår och frågade om man kunde få göra ett lott-tillägg på medlemsavgiften. Hade varit skönt att slippa sälja till grannar, familj och arbetskamrater.

Sen är det minisemester med grabbarna till helgen. Det brukar vara en höjdare att hänga med på dessa utflykter.

tisdag 3 november 2009

Buffert - steg för steg

Intressant läsning i DN Sparskola. När man har sparat upp en buffert ska man amortera, sedan om man har råd fondspara och sist pensionsspara. Här gör jag helt fel enligt artikeln. Visserligen har jag prioriterat upp buffertsparandet rejält men det är mest tack vare låga räntekostnader. Här anser jag också själv att jag gjort fel och inte prioriterat detta tidigare. Har alltid varit lite orolig för oförutsedda utgifter. Efter skilsmässan inser jag också att jag skulle inte klara att själv bo i huset med enbart A-kassa, därför är det hög prio på buffert.

Amortering och pensionssparandet är autogiro på så det är inte mycket val där. Gillar också att pensionssparandet är avdragsgillt och det är bra för mig som betalar marginalskatt. Fondsparande gör jag tyvärr inte alls så nummer 3 av 4 går mig helt förbi. Däremot köper jag lite aktier om det blir några slantar över, min nyvunna hobby. Denna månad blev det tyvärr inte det.