fredag 28 augusti 2009

Varför höginkomsttagare ofta inte bryr sig om sin finansiella situation

40% 20 år tipsade om en riktigt bra artikel som var träffande, hög igenkänningsfaktor.

Aktieinköp och lön

Nu har lönen kommit så det är bäst att skynda sig handla upp pengarna innan de tar slut, obs ironi, men det känns lite så ibland. Jag gjorde ett litet inköp idag till min mikroportfölj, Swedbank. Funderade återigen på Bahnhof som jag hade tankar på förra månaden, men de har gjort ett sånt rejält skutt uppåt sista tiden så jag avvaktar. Även om jag tror på dem på lång sikt.

Synd att mitt företag inte drog av hela min föräldraledighet på lönen på en gång. Nu verkar det som jag får ett avdrag nästa månad också. Hade hellre sett att de drog allt på en gång. Positivt är dock att man får lite kompensation om man är föräldraledig. Då kanske man har råd med bilreparationen på 1750:-, typiskt att det kommer när man är föräldraledig.

fredag 21 augusti 2009

Sportlovssemester bokad

Första jobbveckan efter semestern och idag bokade jag redan boende för Sportlovet. Min kollega har 2 hus som han hyr ut i Dalarna och jag frågade om det fanns något ledigt på Sportlovsveckan. Han sade att det var ledigt och jag slog till på en gång. Huset har 6 bäddar och vi är 3 st så jag ska försöka få med mig nån som vill följa med. Det brukar inte vara något problem.

Halva stughyran har jag redan på semesterkontot och andra hälften hoppas jag kunna få sponsrad av nån som vill följa med. Nu ska det sparas ihop till liftkort, semesterkassa och det är alltid någon utrustning som behöver kompletteras eller hyras. 1000-1500:-/mån hoppas jag kunna lägga undan.

Så här ekonomiskt förberedd på en semester har jag aldrig varit.

onsdag 19 augusti 2009

Arbetsintervju

Fick syn på en jobbannons innan sommaren och jobbet lät intressant. Blev uppringd under semestern och de ville träffa mig för en intervju. Det skulle vara en intervju med ev blivande chef och personalchefen. Annonsen var lite luddigt uttryckt gällande placeringsort, det stod ett antal orter med i annonsen. Det visade sig handla om 2 dagar på en ort och 3 dagar i veckan på min hemort. Även om jobbet lät spännande och kul så var jag tveksam på resorna.

Jag har varit lite dålig på att söka jobb senaste åren. Jag har trivts ganska bra och haft bra utvecklingsmöjligheter på mitt nuvarande arbete. Därför var jag lite ovan vid intervjun märkte jag, jag har nämligen suttit på andra sidan bordet ett antal gånger senaste åren och var lite kaxig innan att det här skulle inte vara några problem. Så jag blev ställd ett antal gånger men det gick hyfsat.

Min kompetens var det dock inget problem men personalchefen reagerade över min tveksamhet inför resorna och ville se någon "som brann för detta". Det blir nog inget erbjudande från deras sida antar jag och jag är inte säker på att jag skulle tacka ja heller. 1 övernattning i veckan på annan ort + restid känns inte direkt lockande.

söndag 16 augusti 2009

Inkomstförsäkring eller inte?

Jag har valt att inte vara med i facket sedan 1,5 år tillbaka. Anledningarna är ganska många men den absolut största är att jag tyckte helt enkelt inte det var värt att betala dryga tusenlappen i kvartalet. Jag är numera medlem i enbart A-kassan. Den största nackdelen är att jag inte längre har någon form av inkomstförsäkring.

När jag blev ensamstående insåg jag att jag inte skulle klara mig på enbart A-kassa om jag blev arbetslös. Jag började kolla efter olika former av inkomstförsäkringar. Jag kom fram till 2 olika alternativ:

1. Betala dryga 400:-/mån. Få 80% av inkomsten. Är giltig först efter 6 månader.
2. Betala dryga 300:-/mån. Få 80% av inkomsten. Är giltig först efter 12 månader.

Jag tycker båda alternativ är sanslöst dyra. Vilka oerhörda summor över tid. Tänk om man hade såpass ordning på ekonomin att man slapp denna utgift. Jag gör en rövare och skiter i att teckna försäkring. Istället betalar jag in 400:-/mån extra till buffertsparandet. Sen får jag hoppas att jag helt enkelt inte blir uppsagd innan jag fått ordning på ekonomin.

onsdag 12 augusti 2009

Skördetider och kostvanor



Jag tillbringar ett par dagar med barnen hos min mamma, pappa är bortrest. Idag har vi ätit goda kantarelltoasts med egenplockade kantaraller. Under lunchen åt vi grönsaker från deras grönsaksland, morötter, sockerärtor, tomater och gurka. Efteråt glass och nyplockade hallon och några blåbär från deras amerikanska blåbärsbuske.

Mina föräldrar lägger verkligen ner sin själ i sin trädgård och jag vet än idag inte om det är värt jobbet men för dem är det ett intresse. Så här års är det riktigt bra ekonomiskt och dessutom är allting obesprutat och väldigt gott.

Vi hade en diskussion ikväll (framför lyxfällan) hur jag ska få ner mina matkostnader. Jag fick tipset att när man är i affären, titta efter extrapriser och "handla för frysen". Sen lagar man mat utefter vad man har i frysen. Dvs inte som jag gör nu: Går i affären och funderar vad man ska laga för maträtter veckan som kommer.

Tyvärr är jag lite av en finsmakare och eftersom jag är intresserad av idrott och träning har jag läst en del litteratur gällande kostvanor. Jag vill gärna ha färska varor, speciellt fisk och kött. Grönsaker ska vara färska, färggranna och fulla av antioxidanter. Tyvärr får vad man ofta vad man betalar för. Jaja, får väl försöka hitta en medelväg. Man vill vara frisk och stark men ändå inte fattig.

"If you don't take care of your body, where else are you going to live?"

söndag 9 augusti 2009

Gratis är gott!

Idag deltog jag i en motionstävling. Förutom att det var riktigt kul så var det också gratis! Anmälningsavgiften var 450:- och jag hade lyckats vinna ett gratis deltagande. Tävlingen var välarrangerad och elit tävlade tillsammans med motionärer på ett bra sätt.

På prisutdelningen efter den goda buffén lyckades jag dessutom vinna en produkt till ett värde av över 300:-. Kändes lite newage som jag inte är ett big fan av men ska ge det en chans.

Ibland smakar det extra gott med gratis!

onsdag 5 augusti 2009

Hålla i plånboken

Privatekonomiska aktiviter och åtgärder jag gjort sen jag blev ensamstående:

Bytt till billigare tele- och bredbandsabonnemang
Bytt till billigare bilförsäkring
Gjort en budget och börjat bokföra alla utgifter
Sparar 10% av inkomsterna
Påbörjat buffertsparande, mål 2 månadslöner
Hyrt ut huset under semestern
Startat en aktiedepå och börjat investera i aktier
Gjort en plan och vision med mitt sparande
Sålt av en del gamla prylar, ex vigselring
Satt mig in i och sett över mina val i mitt pensionssparande, ITP, ITPK, PPM, Privat
Gått ur Svenska kyrkan
Sagt upp dagstidning

Nu gäller det bara att det inte blir mycket snack och lite hockey. Jag märker fortfarande att jag har lite svårt att hålla i pengarna men jag har en helt annat medvetenhet ändå. Det verkar som jag tycker att varje månad är ett undantag och därför kan spendera lite extra. Tex "Den här månaden fyller grabben år och han ska ha present", "Den här månaden kommer min kompis från Sthlm och hälsar på och vi ska spela golf, gå på krogen och göra stan", "Den här månaden är semester och därför kan jag kosta på mig lite extra mat och renovera lite".

Fördelningen 50% Måste, 30% Vill och 20% Spara hjälper mig. Det hjälper mig att sätta undan sparkapitalet så fort lönen dyker upp och sen får man klara sig på resten.

söndag 2 augusti 2009

Digital musikkatalog och en gammal stereo

OK, jag har syndat till skillnad från denna man. Jag har ingen iPod, iPhone, MiniMac eller något annat från Apple. Jag gillar prylarna men tycker att de är lite dyra och jag har inte prioriterat hemelektronik på senare år. Nu har jag dock gjort mitt första inköp från äppel-företaget.

I-landsproblem: All musik finns lagrad på datorn i arbetsrummet. Att bränna ut all musik på cd-skivor för att spela i stereon i vardagsrummet kräver jobb, förvaring och ordningssinne och skivorna kostar pengar.

Jag bollade detta problem med min tekniske vän och han tipsade om en pryl från Apple som heter Airport Express. Denna apparat kopplas till stereon och det trådlösa nätverket. Jag spelar musik på datorn i arbetsrummet och via trådlösa nätverket tar Airpot Express mot musiken och skickar in detta i stereon. Jag är så nöjd att jag kunde behålla mina gamla prylar och få ett sånt mervärde.

Enda smolket i bägaren är att det funkar bäst med programmet iTunes som jag inte är riktigt kompis med men det kanske bara är en inlärningssak.

Utgiftsfördelning och semestertider

Mitt mål är att fördela utgifterna 50% Måste, 20% Spara, 30% Vill. Denna månaden blev utfallet 48% Måste, 21% Spara, 31% Vill.

Det kan väl verka ok om det inte vore att utgifterna totalt överstiger inkomsterna. Jag skyller på att det är semestertider. Nästa månad får bli lite snålare eller till och med mycket snålare, lägre inkomst pga föräldraledighet under sommaren.

I de 21% Spara ingick bla 3433:- till bufferten. Nu är det ny månad och jag sätter av ytterligare 3337:- till bufferten, dryga 25% av bufferten är nu ihopsparad.