torsdag 30 juli 2009

Battlefield Heroes, MMORPG som affärsidé

Grabbens spelkonsol är trasig och vädret är inget vidare och det suckas. Men efterom jag försöker dra in på utgifter så det blir till att prova nya vägar, jag fick höra talas om en gratisvariant av Digital Illussions försäljningssuccé Battlefield. Digtial Illussions (DICE) fusionerades med Electronic Arts 2006, det var inte helt okontroversiellt.

Digital Illussions Battlefield Heroes är ett så kallat MMORPG (Massive Multimedia Online Role Playing Game). Spelet är en lite förenklad, naivare variant av Battlefield-serien. Så här sa en företrädare från EA förra året:

"The existing Battlefield games are fairly deep; you have to be pretty good or you'll die pretty quick. Now we've toned down the difficulty, shortened each game session to 10 or 15 minutes and made the visual style more cartoony."

Det är alltså gratis att spela spelet, pengar tjänar man in genom reklam och genom att spelarna kan modifiera sina karaktärer genom att köpa attribut. Spelet lanserades 25 juni och efter lite drygt 2 veckor hade man över 1 miljon registrerade spelare.

Man undrar såklart hur många procent av spelarna som köper saker och hur mycket det krävs för att göra en bra marginal men jag tror att detta blir en kassako för Electronic Arts. Jag blir lite sugen på att titta närmare på aktien men är inte direkt insatt i bolaget, utländsk aktiehandel och är lite rädd att det är svårt att följa med i nyhetsflödet. Och visst är det intressant med något annat i portföljen än klassiska områden som verkstad, läkemedel och telekom?

tisdag 28 juli 2009

Tillökning i portföljen

Idag inhandlades ett litet innehav i Swedish Match. Hade lite funderingar på om jag skulle vänta efter senaste tidens uppgång. Köp till sillen och sälj till kräftorna....

En tanke slog mig när jag köpte detta lilla innehav, min arbetskamrat köper en dosa snus per dag. Kostnaden är 47:- per dosa, det blir ca 1500:-/mån. Idag köpte jag 11 Swedish Match aktier för 135:-/st och ett courtage på 9 kr. Det blir ungefär samma kostnad som min arbetskamrat gör av med på sitt snus.

måndag 27 juli 2009

PPM , min utveckling mot icke-väljarna

Jag har försökt sätta upp några mätbara mål med mitt sparande. Ett av de långsiktiga målen är att slå icke-väljarna i PPM, dvs slå premiesparfondens index med mitt egna PPM-konto.

När man för första gången skulle välja (eller inte välja) PPM-fonder hade jag endast varit yrkesverksam något år efter högskolesstudier. Jag och min dåvarande sambo/exfru gjorde våra val och sen störtdök börsen och vi tänkte inte så mycket mer på det där. Det var liksom inte så mycket pengar kvar och det kändes som det kvittade. Efter att jag läst en artikel om några som startat PPM-rådgivning beslöt jag mig 2006 för att gå in och kika hur det stod till. Det var inte helt värdelöst för jag hade haft 20% i en tillväxtmarknadsfond som räddade de andra valen.

Sedan dess har jag varit ganska aktiv och gjort något byte per månad. Tyvärr var förra året katastrofalt men återhämtningen i år har varit god. Som jag skrivit tidigare väljer jag att satsa högrisk i PPM eftersom jag valt traditionell liv i ITPK.

Jag ägnade lite tid i Excel åt att försöka räkna ut mitt index jämfört med premiesparfonden, 7nde AP-fondens premiesparfond that is.

söndag 26 juli 2009

Barmingel och bolånediskussion

Var på en hotellbar häromdagen och stötte ihop med en bekant som satt tillsammans i ett middagssällskap. Blev inbjuden att slå mig ner och vi hade en trevlig stund. En man i sällskapet var från Tyskland och han jobbade som ekonomisk rådgivare där. Jag ville såklart utbyta en del tankar med honom men besinnade mig för att inte tråka ut sällskapet.

Hursomhelst blev ett av samtalsämnena skillnader mellan Tyskland och Sverige. Huslån kom på tapeten och tysken ville bekräfta ett rykte han hört att vi svenskar kunde ha amorteringsfria huslån? Vi bekräftade mycket riktigt med att det förmodligen handlar om lån utan topplån. Tysken tyckte detta var vansinne. Han berättade att ett vanligt scenario i Tyskland är att man köper ett hus med amorteringsplan på 30 år. Då går man tillväga följande, man räknar ut all ränta och amortering man kommer ha under 30 år summerar detta belopp och delar på antal månader så man får ett fast månadsbelopp under 30 år som man ska betala. Vad jag inte förstod var hur de kom fram till vilken räntesats som skulle användas. Kanske fanns det 30-årsränta?

Det skulle var intressant att få en sån uträkning för sitt eget boende eller kanske man ska sätta sig och döda några timmar med Excel.

fredag 24 juli 2009

ITP-kampen

Hade inte sett denna sajt tidigare. Någorlunda enkelt sammanställd information som kan vara bra om man inte är insatt i sitt val eller står inför att välja första gången. Jag hade själv väldiga problem att förstå skillnaden mellan ITP och ITPK länge och det kändes föga intressant vid 28. Jag är lite fundersam om att jag valt rätt i ITPK-valet, traditionell liv?

Det kan tyckas försiktigt istället för fonder men jag har fonder i både min privata pensionsförsäkring och PPM. Gällande PPM-fonderna har jag valt en lite mer riskbenägen approach och jag tycker att jag kan kosta på mig att gambla lite mer med dem eftersom jag har en traditionell liv i ITPK-valet.

torsdag 23 juli 2009

Aktieportfölj

Efter att ha läst på andra ekonomibloggar att många förespråkar aktier beslöt jag mig för att skaffa ett värdepapperskonto och börja spara i aktier. Huvudargumentet att spara i aktier istället för fonder verkar vara att slippa avgifter och få en passiv inkomst i form av aktieutdelningar. Kapitalförsäkring då? Det finns spaltmeter skrivet i området.

Min inställning till fonder vs aktier är: Visst är det trist att betala förvaltningsavgift och med tanke på ränta-på-ränta effekten blir det dyrt i längden med fonder. Men pengarna blir förvaltade av proffesionella förvaltare och om man tror att fondens utveckling är bättre än vad man själv kan åstadkomma då har jag inga problem att betala förvaltningsavgift.

Jag sparar i form av likvider (buffert), fonder (pensionsförsäkring), aktier, kapitalförsäkring (barnens sparande) och amortering. Fastigheter, råvaror, obligationer och andra sparformer är jag inte insatt i men man kan ju köpa bolag eller fonder som är inriktade på detta.

Det första lilla inköpet till min aktieportfölj gjordes i början av juni, det blev några Sandvik. I slutet av juni blev det några Axfood. Väldigt små transaktioner men courtaget är överkomliga 9 kr.

Denna månad funderar jag på ett inköp av någon av följande aktier:
Clas Ohlson
Nordea
Skanska
Swedish Match
Bahnhof
Kinnevik
SCA

Då några av dem rapportrusat de senaste dagarna känns de lite tveksamt att gå in i dem, vi får se. Just nu lutar det åt Swedish Match.

50% Måste, 30% Vill, 20% Spara

3 månader har gått sedan jag blev ensamhushåll. När vi hade delad ekonomi hade vi ingen direkt koll, vi pensionssparade i pensionsförsäkring lite båda två och sparade lite till barnen. Var sedan resten av pengarna tog vägen hade vi ingen koll på men de var slut varje månad och det kom nya varje månad. Jag upplever ändå att vi båda 2 inte var direkt slösaktiga människor med resor och restaurangbesök men vi såg inte över våra utgifter. Vi hade inga buffertar whatsoever. På plussidan var jag aktiv i mitt PPM-val sedan 2 år tillbaka, vi har renoverat en del utan att låna till allt och inga skulder förutom bolån och bil.

För att se om jag hade råd att bo kvar i huset och att ha en bil bestämde jag mig för att göra en budget. Och för att se om jag höll budgeten började jag bokföra alla utgifter. Ett tips jag fick var att fördela utgifterna i kategorier, Måste, Vill och Spara. Sedan ha en fördelning av utgifterna enligt följande 50% Måste, 30% Vill, 20% Spara. Jag använder mig av en Excel-fil som jag har modifierat för att bokföra utgifter och ha koll på fördelningen.

När det gäller kategorin Spara delar jag in det i långsiktigt och kortsiktigt sparande. Långsiktigt är pensionsförsäkring, aktieportfölj (helt ny sparandeform för mig och återkommer det i ett framtida inlägg), barnens kapitalförsäkring och buffertsparande. Kortsiktigt är sparande för kommande utgifter som inte dras månadsvis, tex semester, husförsäkring, tandläkare, underhåll av huset.

onsdag 22 juli 2009

Styrräntan låg till 2012?

Det här är goda nyheter för mig om man väljer att tro på det. Man kan i varje fall ha det som ett best case scenario. Förutsatt att man får behålla jobbet.

Sedan jag blev ensamhushåll låtsas jag att boräntan är 5% och sätter av mellanskillnaden till buffertsparande. För närvarande ca 3000:-/mån. Bolånen är uppdelade i 3 st och det ena har faktiskt räntan på dryga 5%. Det är ett 5-årigt lån som upphör i slutet av september. efter det kan jag sätta undan ytterligare ca 1500:-/mån i buffertsparande förutsatt att jag sänker räntan 3%-enheter från nuvarande nivå.

I bodelningen valde vi att lösa några lån bundna till relativt hög ränta. Vi delade på denna kostnaden. Vi diskuterade, utan bråk, om detta egentligen var en kostnad vi skulle dela på eftersom jag skulle bo kvar? Vår bekant som är jurist, dock ej på familjerätt, som hjälpte oss var osäker och tyckte att om vi kom överens så var vad som helst ok. Vi valde att lösa det ena lånet och dela på kostnaden och låta det andra löpa ut eftersom det var relativt kort tid kvar. Ett tredje lån hade vi rörlig ränta på.

tisdag 21 juli 2009

Inspiration och copy/paste

Inte så lite inspirerad av denna serie inlägg valde jag att försöka mig på att göra något liknande. Om man har en vision är det givetvis svårt att veta hur man ska ta sig dit. Det kan vara för avlägset i framtiden eller för diffust. För att konkretisera visionen måste man ha en idé.

Mitt primära mål är förstås att skapa mig en stabil ekonomisk bas för att bo kvar i huset om boräntan skulle stiga till 7-8% och även klara ett antal månader med bara inkomst från A-kassan. Detta har jag dock bakat in i planen. För att detta ska bli roligt och inte kännas tråkigt valde jag att lägga in allt under en mer diffus vision som känns rolig att sträva mot och som jag haft i åtanke i många år. För att det ska kännas ytterligare motiverande behöver jag också belöningar kopplade till målen. To be contiuned.

måndag 20 juli 2009

Avkastning på konsumtion

Jag gillar detta inlägg och dess budskap. Hur ofta har man inte stört sig på när man handlar att något är dyrt, suckat över höga marginaler samt blivit lite smågrinig på de företag man månad efter månad betalar sina surt förvärvade slantar?

Briljant idé att investera i dessa företag. Även om du får tillbaka ytterst lite pengar i form av aktieutdelning så känns det trevligare att veta att du är aktieägare till det företag du betalar pengar till.

Jag tycker det exemplevis är irriterande att min bank varje månad drar en avgift från mitt konto för internetbank. Jag är väl införstådd med att förvaltning, drift och utveckling av IT-system är kostnadskrävande. Men att jag som kund använder internetbank underlättar för företaget då de slipper ha personal och dyra kontor, alltså en kostnadsbesparing för företaget som dessutom finansieras av mig som kund. Nu ska jag skaffa mig ett aktieinnehav i banken så jag får tillbaka min utgift i form av aktieutdelning.

söndag 19 juli 2009

Tvåsamhet och privatekonomi

Läste ett intressant inlägg gällande vardagsrutiner. Jag fastnade speciellt för dessa rader: "I många familjer (om vi nu pratar om tvåsamhet..) så tror jag också att det är förhållandevis vanligt en part som ”sköter det ekonomiska” och den andra partnern som inte är direkt intresserad. " Jag diskuterade just detta med en psykolog under min skilsmässoperiod. Som jag minns det sade han ungefär så här: "Jag stöter ofta på män som sköter alla papper, försäkringar, ekonomi etc i familjer. Männer tycker att de underlättar för kvinnan som slipper bekymra sig och kvinnorna gör kanske till viss del detta. Problemet är att till slut känner kvinnan sig beroende av mannen eftersom han sitter på all kunskap gällande privatekonomi och ofta har större inkomst. Det beroende upplever en del kvinnor till slut som ett förtryck. Om du läser kvinnomagasin så handlar det ofta om frigörelse och behovet av att känna sig fri leder till att kvinnan lämnar mannen".

I ett eventuellt framtida förhållande tar jag definitivt med mig denna information.

Semestern delvis finansierad

Tillbaka efter en veckas semester, barnen och jag är supernöjda. Vi blev av en kompis inbjudna till gratis boende på ett av Sveriges absolut populäraste turistmål. Det kunde inte bli bättre. Semestern blev delvis finansierad av att jag lyckades hyra ut mitt hus när vi var borta. Det här tipset fick mig att hyra ut mitt boende. Denna sidoinkomst var nödvändig för att semestern skulle bli av då min inkomst kommer bli mindre i Juli och Augusti pga att jag är föräldraledig under sommaren.

Att hyra ut huset till främmande människor är inget jag har något problem med, när jag pratade med kvinnan i telefon fick jag ett bra förtroende för henne. Det gick oväntat lätt att hyra ut huset men är kanske inte så konstigt då ett stort evenemang pågick i stan.